מחלת כליות כרונית (הנקראת גם כשל כלייתי כרוני או אי ספיקת כליות כרונית) היא מצב מתמשך ובלתי הפיך הנגרם על-ידי נזק לכליות.
לפעמים לא ניתן לעצור מחלת כליות והכליות מאבדות כמעט את כל יכולותיהן התפקודיות. מצב זה נקרא אי-ספיקת כליות סופית (Established/ end-stage renal failure). על-מנת להשאיר בחיים חולה באי ספיקת כליות סופית, יש לטפל בו באמצעות דיאליזה
(טיפול במהלכו הדם מסונן באופן מלאכותי על ידי מכונה) או השתלת כליה.
לפי הערכות שונות לוקים במחלה בין אדם ל-4 אנשים מתוך כל 1000. הסיכון לפתח מחלת כליות כרונית עולה עם הגיל. הגיל הממוצע של החולים הוא 77. הסיבה השכיחה ביותר למחלת כליות כרונית היא נזק הנגרם על-ידי מצבים כרוניים אחרים, כסוכרת ויתר לחץ דם.אין להקל ראש בכשל כלייתי, שכן כליותינו ממלאות כמה תפקידים חשובים בגוף, למשל:
מחלת כליות כרונית היא בדרך כלל תהליך איטי והדרגתי. הואיל וכל אדם מסוגל לנהל מהלך חיים תקין גם אם רק כליה אחת שלו מתפקדת כהלכה, או ששתי כליותיו פגועות חלקית בלבד, הרי עלול לחלוף זמן רב עד אשר יבחין החולה במחלתו. לרוע המזל, רוב החולים אינם מבחינים בשום תסמין עד שהמצב נהיה חמור ואז הנזק הוא רציני ובלתי הפיך. לכן, אם אתם נמנים על קבוצת אוכלוסין שיש לה סיכון יתר לפתח מחלת כליות, חשוב שתפקודי הכליות שלכם ייבדקו באורח סדיר. אבחון וטיפול מוקדם עשויים למנוע התפתחות נזק רציני לכליות.
עם הסימפטומים האופייניים למחלת כליות כרונית נמנים:
הסיבות השכיחות ביותר למחלת כליות הן סוכרת ויתר לחץ דם. מחקרים הראו שסוכרת גורמת לכמחצית המקרים של אי ספיקת כליות ויתר לחץ דם גורם לקצת יותר מרבע מהמקרים.
סוכרת היא מצב שבו הגוף אינו מייצר מספיק אינסולין (סוכרת מסוג 1) או אינו מנצל את האינסולין באופן יעיל (סוכרת מסוג 2).
האינסולין מפרק את הגלוקוז (סוג סוכר) שבדם על מנת לייצר פחמימות שמספקות לנו אנרגיה. כאשר הסוכרת איננה מווסתת באופן מיטבי, יצטבר בדם עודף גלוקוז. במצב זה הגלוקוז עלול לפגוע בנפרונים (המסננים הזעירים) שבכליה ובכך לגרוע מיכולת הכליות לסנן אל מחוץ לגוף תוצרי פסולת ונוזלים. לחולי סוכרת מסוג 1 סיכוי רב יותר לפתח מחלת כליות, ומעריכים ש-20-40% מהחולים בה אכן יפתחו כשל כלייתי לפני גיל 50. נדיר שמחלת כליות מתפתחת ב-10 השנים הראשונות של מחלת הסוכרת. על-פי-רוב יידרשו להתפתחותה 15-25 שנים. ככל ששיטות הטיפול בסוכרת משתפרות והמחלה ניתנת לוויסות טוב יותר, פוחת בהדרגה מספר חולי הסוכרת המפתחים מחלת כליות.
"לחץ הדם" הוא למעשה הלחץ הנדרש על-ידי הלב כדי לשאוב דם מהוורידים או להזרימו לעורקים. לחץ גבוה מידי עלול לגרום נזקים לאיברי הגוף ולהוביל למחלת לב. הסיבות ל-90% מהמקרים של יתר לחץ דם אינן ידועות אך נראה שיש קשר בין יתר לחץ דם ובין מצב הבריאות הכללי, התזונה ואורח החיים.יתר לחץ דם גורם לנזק כלייתי בשל הגדלת העומס על כלי דם הקטנים בכליות. עומס זה מונע מהסינון להתבצע באופן תקין.
עם הסיבות הנוספות למחלת כליות ניתן למנות:
מעבר לסימפטומים, יש כמה בדיקות שעשויות לסייע באבחון של מחלת כליות כרונית.
אחת הדרכים היעילות לאבחון והערכה של מחלת כליות היא מדידת קצב הסינון הכלייתי. הבדיקה משווה את הרמות של תוצרי הפסולת בדם, עם רמותיהם בדגימות שתן. בדיקת ה-GFR מודדת כמה מילילטרים של תוצרי פסולת מסוגלות הכליות לסנן במשך דקה. זוג כליות בריאות צריכות להיות מסוגלות לסנן למעלה מ-90 מיליטרים בדקה.מעקב אחר השינויים בקצב הסינון הכלייתי מהווה דרך טובה להעריך את מידת ההתקדמות של מחלת הכליות. השלבים השונים של מחלת כליה מחולקים לפי אמות המידה הבאות:
אצל רוב האנשים לא תתקדם מחלת הכליות מעבר לשלב 2 והסבירות להתפתחות בעיות רציניות נותרת נמוכה. מאידך גיסא, תסמיני מחלת הכליות אינם מתחילים אלא בשלב 4, ואז מאוחר מדי לפעול להחזרת המצב לקדמותו.לכן, אבחון מיידי של מחלת כליות הוא חיוני. כאשר הוא נעשה בשלבים המוקדמים של המחלה ניתן למנוע נזק רציני.
מספר מצבים מגבירים את הסיכון לפתח מחלת כליות כרונית. אם אתם נכללים בקבוצות הסיכון, יש לבדוק את תפקודי הכליה שלכם כחלק מהטיפול השוטף. קבוצות הסיכון הן:
שהוא חומר חיוני לתפקודם התקין של תאי הדם האדומים בנשיאת חמצן. ניתן להעלות את רמת הברזל על-ידי נטילת טבליות ברזל גופרתי על בסיס יומי, או על-ידי קבלת זריקות לווריד מפעם לפעם.במידה שצעדים אלו אינם מספיקים כדי לטפל באנמיה, ניתן לתת זריקת אריתרופויטין (הורמון הדרוש ליצירת תאי דם אדומים) כדי לעזור לגוף לייצר עוד תאי דם אדומים.
הזריקות יכולות להינתן דרך הווריד או מתחת לעור. זריקות נפוצות הן אפואטין (Epoetin) אשר ניתנת על פי רוב 3 פעמים בשבוע (שמה המסחרי רקורמון) ודרבפואיטין (Darbeopoeitin) אשר ניתן פעם בשבוע, פעם בשבועיים או פעם בחודש (שמה המסחרי ארנספ).
זרחן הוא מינרל הקיים בגוף, שביחד עם סידן מהווה מרכיב חשוב של העצמות. אנחנו מקבלים זרחן מהמזון, בעיקר ממוצרי חלב. במצב תקין מסננות הכליות החוצה את הזרחן העודף, אבל אם יש מחלת כליות עלול להצטבר בגוף זרחן (פוספט) שהכליות לא הצליחו להיפטר ממנו.רופא, או דיאטן, עשויי לבקש מהחולה להגביל את כמות הזרחן שהוא צורך במזונו. זאת על-ידי צמצום אכילת מזונות שתכולת הזרחן בהם גבוהה, כמו בשר אדום, מוצרי חלב, ביצים ודגים.כאשר הגבלה תזונתית של צריכת הזרחן איננה מורידה בשיעור הרצוי את רמתו בגוף, ייתכן שהחולה יקבל תרופות הנקראות קושרי זרחן. תרופות אלו מונעות מהזרחן להיספג לתוך הגוף. יש ליטול קושרי זרחן בזמן הארוחות כדי שיפעלו ביעילות. דוגמא לתרופה קושרת זרחן היא Sevelamer (שמה המסחרי רנג'ל).
אצל אדם בריא, הכליות אמורות לשפעל את ויטמין D המתקבל מהמזון ומהשמש, כדי שהגוף יוכל לעשות בו שימוש. בקרב חולים במחלת כליות כרונית עלולות להיות רמות נמוכות מידי של הוויטמין אשר חשוב לבריאות העצמות. ייתכן שירשמו לחולה תוספי ויטמין D כדי להעלות את הרמה של ויטמין D בגופו ובכך להפחית את הסיכון לנזק לעצמות. דוגמאות לתוספי ויטמין D הם calcitriol (סילקיס, קלציג'קס) ו-alfacalcidol (אלפא די 3 ואחד אלפא).
רבים מחולי הכליות הכרוניים יצטרכו ליטול תרופות לויסות יתר לחץ דם
הסוג העיקרי של תרופות להורדת לחץ דם נקרא מעכבי ACE. עם מעכבי ACE נמנים:
אם מעכב ACE מסוים אינו מווסת כהלכה את יתר לחץ הדם של המטופל ייתכן שיוחלף בטבליות אחרות.
אצל חולה במחלת כליות אין הכליות מסוגלות להיפטר מעודף נוזלים כבעבר. נוצרת אצלו הצטברות של נוזלים, לרוב בקרסוליים או מסביב לריאות. לפיכך, ייתכן שהחולה יתבקש להגביל את צריכת הנוזלים היומית, בין השאר על-ידי הפחתת צריכה של מאכלים שיש בהם נוזלים, דוגמת רטבים. כן ייתכן שייעשה שימוש בתרופות משתנות (דיורטיות) כמו פורוסמיד (מיפאר, פוזיד, פורוסמיד-פרזניוס).
קיימות תרופות המיועדות להקלה של תופעות לוואי למחלת כליות. תרופות אלו כוללות:
אם החולה סובל מתסמונת הרגליים העצבניות (restless legs syndrome), המתבטאת בכאבים, קופצניות או נימול ברגליים בעת השינה, תופעה שהינה שכיחה יחסית אצל חולי כליות, ייתכן שייעשה שימוש בתרופה מיוחדת לטיפול בתסמונת זו.
חולים רבים באי ספיקת כליות יכולים להיות מטופלים באמצעות תרופות, אולם בשלב כלשהו תפקודי הכליות שלהם עלולים לרדת לרמה כזו שתדרוש דיאליזה או השתלת כליה.
חולים הלוקים במצב כרוני שעלול לגרום למחלת כליות, כמו סוכרת, חשוב שישלטו בו בקפידה תוך מילוי כל ההוראות והעצות של רופא המשפחה. מומלץ לחולי סוכרת לעבור בדיקת תפקודי כליה כל שנה.
לתזונה יש תפקיד חשוב במניעת מחלות כליה. תזונה בריאה תוריד את רמות הכולסטרול ותשמור על לחץ דם תקין. ככלל יש לשמור על תזונה מאוזנת הכוללת פירות וירקות טריים רבים (5 מנות ליום) ודגנים מלאים.
פעילות גופנית סדירה עוזרת להוריד את לחץ הדם ותורמת למניעת מצבים כרוניים אחרים כמו סוכרת ומחלות לב. מומלץ מאוד לבצע פעילות גופנית במשך חצי שעה ביום, לפחות 5 פעמים בשבוע.על התרגילים להיות קשים מספיק כדי לגרום לדופק מואץ ולקוצר נשימה קל. דוגמאות לפעילות גופנית מומלצת הן הליכה נמרצת, הליכה במעלה גבעה או טיפוס מזורז על מדרגות.
אם מחלת כליות כרונית מתקדמת לשלב של אי ספיקת כליות, הסיבוכים האפשריים הם רציניים ובעלי טווח רחב. הם כוללים: